Akupunktur IVF

Trots dina ansträngningar krävs ibland hjälp utifrån för att bygga en familj. Du kanske har svårt att bli gravid eller din partners spermieantal är låga. Oavsett skäl är du inte ensam.

Många kvinnor kommer att söka fertilitetsbehandling under deras reproduktiva år, och undersökningar antyder att en fjärdedel lägger till akupunktur för att stödja deras konventionella behandlingar som IVF.

🧘‍♀️Ytterligare sätt att stötta dig under en IVF är att minska din stress (genom t.ex. yoga eller massage) och att ta vissa kosttillskott som lämpar sig vid just IVF (din man kan också ta tillskott 😀).

Frågan jag ofta får är hur akupunktur och kinesisk medicin kan bidra till att förbättra dina chanser att lyckas med en IVF.

Vad är IVF?

In vitro-befruktning (IVF) hjälper till med befruktning, embryoutveckling och implantation, så att du kan bli gravid.

IVF står för in vitro-befruktning. Det är en av de mer kända typerna av assisterad reproduktionsteknik (ART). IVF fungerar genom att använda en kombination av läkemedel och kirurgiska ingrepp för att hjälpa spermierna att befrukta ett ägg och hjälpa det befruktade äggimplantatet i livmodern.

Först tar du medicin som gör att flera av dina ägg mognar och är redo för befruktning. Sedan tar läkaren äggen ur kroppen och blandar dem med spermier i ett laboratorium för att hjälpa spermierna att befrukta äggen. Sedan lägger de 1 eller flera befruktade ägg (embryon) direkt i livmodern. Graviditet händer om något av embryona fäst i livmodern.

IVF har många steg och det tar flera månader att slutföra hela processen. Ibland fungerar det vid första försöket, men många behöver mer än en omgång IVF för att bli gravid. IVF ökar definitivt dina chanser att bli gravid om du har fertilitetsproblem, men det finns ingen garanti – alla kroppar är olika och IVF fungerar inte för alla.

Det du kan tänka på är att du själv kan stötta din kropp under en IVF-process.

Du kan göra IVF-behandling inom ramen för den allmänna vården, och du kan göra IVF på en privat klinik där du bekostar den själv.

Vilka är biverkningarna av IVF?

Liksom alla mediciner och medicinska ingrepp har IVF vissa risker och möjliga biverkningar. Dessa inkluderar:

  • uppblåsthet
  • kramper
  • ömhet i brösten
  • humörsvängningar
  • huvudvärk
  • blåmärken från sprutor
  • allergisk reaktion mot läkemedel
  • blödning
  • infektion
  • Din läkare kan prata med dig om eventuella frågor eller funderingar om IVF-risker och biverkningar.

IVF kan också vara svårt känslomässigt, både för den person som genomgår behandlingen och för hennes partner och / eller familj.

Att prata med människor som har gått igenom fertilitetskamp och IVF kan vara till stor hjälp om du känner dig överväldigad eller avskräckt.

Grupper online och personligen är också bra ställen att träffa människor som förstår vad du går igenom och kan ge råd och support. Rådgivare och terapeuter kan också vara tröstekällor.

Akupunktur i samband med IVF

Akupunktur är bara en behandling inom hela systemet för kinesisk medicin.

Vi förstår inte helt hur akupunktur fungerar, men här är tre evidensbaserade sätt som akupunktur hjälper patienter att bli gravida när andra åtgärder ensamma inte verkar fungera.

1. Akupunktur förbättrar blodflödet

En av de första uppgifterna för att stödja reproduktion är att se till att dina reproduktionsorgan får tillräcklig näring.

Stress och / eller åldrande kan leda till en minskning av blodflödet till livmodern och äggstockarna.

Akupunktur kan öka blodflödet genom att sakta ner (eller ”nedreglera”) nervsystemet (centrala sympatiska nervsystemet) som sedan får blodkärlen att utvidgas.

När kärlen utvidgas släpper de en översvämning av näringstätt blod till äggstockarna och livmodern.

Ökat äggstocksflöde kan hjälpa till med att du svarar på fertilitetsmedicinen.

Ökat livmoderblodflöde säkerställer en tjock livmoderslemhinna och skapar en idealisk miljö för implantation.

Alltså: bättre respons, bättre ägg, bättre slemhinna.

2. Akupunktur minskar stress

Par som genomgår fertilitetsbehandlingar upplever enorma mängder stress. Det är en vanlig anledning att helt avbryta behandlingen.

Akupunktur kan hjälpa till att minska stress.

Forskning visar att när nålar placeras i huden släpper kroppen ut sina egna naturliga smärtstillande medel (endorfiner). Endorfiner är ansvariga för den avslappnade känslan man får efter en session. Det får dina muskler att slappna av, din andning saktar och ditt sinne att lugna. Vi kallar det ”aku-stenad”.

Denna lyckliga nytta av akupunktur citerades av IVF-patienter som hjälpte dem att känna sig mer avslappnade under sin fertilitetsbehandling och som ett resultat också känna sig mer ”i kontroll”.

3. Akupunktur förbättrar dina odds för att få en bebis med IVF

Det slutgiltiga målet är att ha en frisk mamma och barn och att ge dig själv den bästa chansen att lyckas. Akupunktur- och IVF-forskningen är lite förvirrande, även efter att ha konsulterat två av de större analyserna från Mannheimer respektive Cheong.

I vissa studier såg man att akupunktur den dag embryot placerades i livmodern förbättrade graviditetsnivåer jämfört med en kontroll, medan i andra studier såg utredarna ingen skillnad i graviditetsfrekvensen.

Hur kan vi förklara detta? Jag tror att vi tittar på fel ”dos” av akupunktur. Precis som mängden gonadotropiner är viktigt för att säkerställa äggutveckling, så är dosen av akupunktur.

I denna studie såg man att kvinnor som lade till fler akupunktursessioner under sina IVF-cykler (cirka 13 till 15 sessioner) hade dubbelt så stora chanser att de fick en baby jämfört med kvinnor som gjorde IVF ensam och 60% mer sannolikt jämfört med kvinnor som bara hade två akupunkturbehandlingar dagen för embryotransfer.

Akupunktur hjälpte deras IVF-resultat. Huvudskillnaden var att patienter fick mer behandling.

Hur gör du för att kombinera akupunktur med IVF?

Om du är intresserad av att lägga till akupunktur i din IVF-cykel, fråga din akupunktör om deras utbildningsnivå och erfarenhet av att behandla fertilitetspatienter. De ska kunna beskriva sina fall och resultat för dig.

Vid din första akupunkturkonsultation kan du förvänta dig en genomgång av din medicinska historia och fysiska undersökningar som inkluderar att observera tungan och observera pulsen på handleden.

Utövare av kinesisk medicin utvärderar dig baserat på systemet för kinesisk medicin och en behandlingsplan kommer att göras.

Du kan börja behandlingen när som helst, men åtminstone starta akupunkturbehandling under undertryckning för bästa resultat.

Fördjupning IVF och Akupunktur: Bevisen är blandade men lovande.

Resultaten av studier som undersöker sambandet mellan akupunktur och fertilitet är blandade.

En studie från 2010 rapporterar att det inte finns någon ökning av graviditetsnivån för IVF-patienter som också använder akupunktur; i en grupp på 635 patienter var den pågående graviditetsgraden 27% i akupunkturgruppen och 32% i kontrollgruppen.

En annan studie fann ingen signifikant förändring av graviditetsnivån för IVF-patienter som genomgår akupunkturbehandling – men den fann att akupunktur erbjuder patienter ett sätt att minska ångest och öka optimismen under infertilitetsbehandling (mer om det senare).

En metaanalys från 2008 bekräftade att det inte fanns något övertygande stöd för tanken att akupunktur förbättrar den kliniska graviditetsgraden för IVF-patienter.

En metaanalys som slutfördes 2012 kom dock till en annan slutsats och sade: ”denna recension tyder på att akupunktur förbättrar HLR (klinisk graviditetsgrad) och LBR (levande födelsetal) bland kvinnor som genomgår IVF.”

Och ännu en studie fann en måttlig förbättring av framgångsgraden för IVF-patienter som använde akupunktur och rapporterade att det finns fyra möjliga ”mekanismer” genom vilka akupunktur kan förbättra resultatet av IVF: ökat blodflöde till livmodern och äggstockarna, ett positivt inflytande på neuroendokrin funktion, stöd för den sunda funktionen hos cellbudbärare som kallas ”cytokiner” och minskning av stress, ångest och depression.

Från dessa rapporter verkar det som om akupunktur skulle kunna öka kvinnans chanser att bli gravid, och att det oavsett minskar stress och ångest.

(Det är värt att notera att dessa studier endast tittade på kvinnor som upplever infertilitet och genomgår fertilitetsbehandling tillsammans med deras akupunktur. Så vitt vi vet har ingen ännu studerat sambandet mellan akupunktur och fertilitet hos kvinnor som försöker bli gravid naturligt.)

Vad kan du göra mer för att öka chanserna vid din IVF-behandling?

Det finns flera sätt att reducera din stress och öka ditt välbefinnande:

  • Yoga och meditation är bra verktyg för det.
  • Att ta massagebehandlingar likaså.
  • Promenader och att vara ute i naturen.

Sedan kan det vara värt att överväga om det finns några kosttillskott som är lämpliga att ta vid IVF för att öka chanserna att bli gravid.

Och tänk på att din man alltid kan ta vissa beprövade tillskott för män för att öka chanserna 😊