Dålig äggkvalitet

Äggkvalitet är en av de viktigaste faktorerna för huruvida en kvinna kan bli gravid, men det är ett ämne som många aldrig tänker på förrän de redan kämpar för att bli gravida.

Dålig äggkvalitet orsakas av minskad äggstocksreserv och är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet, särskilt hos kvinnor över 35 år.

😊 Lyckligtvis finns det ett par kosttillskott som inverkar positivt på din äggkvalitet.

Äggkvaliteten är viktig eftersom den bestämmer embryokvaliteten. Dålig äggkvalitet är nära förknippad med kromosomavvikelser i embryon, även känd som aneuploidi.

I vissa fall kan aneuploidi orsaka fosterskador, men oftare leder det till missfall, ofta i ett så tidigt skede att en kvinna inte ens vet att hon var gravid.

I IVF kan problem med äggkvaliteten innebära att de resulterande embryona inte implanteras eller att äggen inte alls befruktas. Oavsett om du försöker bli gravid på egen hand eller gör dig redo att börja på IVF, hur kan du se till att dina ägg är så friska som möjligt?

Titta på dina livsstilsval

Även om det för närvarande inte finns några kliniskt bevisade sätt att förbättra äggkvaliteten när det har börjat minska, har forskare undersökt hur livsstilsval kan ha en betydande inverkan på reproduktiv hälsa i allmänhet.

Det har ännu inte funnits några avgörande resultat om vilken typ av diet eller träning som är bäst för äggkvaliteten specifikt, men sunt förnuft och egenvård kommer att gå långt för att se till att din kropp som helhet fungerar vid sin högsta hälsopotential. Du är mer än dina ägg. Du förtjänar att känna dig frisk för dig själv och så att du är redo att vårda en graviditet när den kommer.

När du försöker bli gravid är det en bra idé att börja göra val ”som om” du redan är gravid.

Ät en balanserad, hälsosam kost med mycket protein, undvik livsmedel som är kända för att innehålla toxiner, skär bort nikotin, alkohol och koffein och ge dig tid för regelbunden, mild träning.

Att få höra att du ska ”slappna av” kan vara upprörande när du kämpar med ofrivillig barnlöshet, men att minska stress var du än kan, kan ha hälsofördelar.

Stress utlöser fysiologiska reaktioner i kroppen som kan orsaka en mindre än idealisk miljö för dina ägg. Oroa dig inte för att undvika all stress: det är inte möjligt och stressa över stress är en ond cirkel. Men ge dig själv verktyg för att hantera det när det uppstår.

Meditation, avslappningstekniker och stöd från vänner, familj och proffs kan verkligen hjälpa dig genom de tuffa tiderna.

Överväg kompletterande terapier och kosttillskott 💆

Många kvinnor tycker att kompletterande, alternativa terapier och behandlingar ökar känslan av välbefinnande när de försöker bli gravida. Dessa kan även ha en positiv påverkan på dina möjligheter att bli gravid. Det kan vara t.ex. massage, akupunktur och örtmedicin.

Kosttillskott kan också ha en plats i att skapa en optimal miljö för dina ägg. Läs mer om lämpliga kosttillskott för att hjälpa dig att bli gravid. Kolla bara med din läkare för att vara säker på att det inte finns några potentiellt skadliga interaktioner mellan kosttillskott om du tar några förskrivna mediciner.

Äggstocksreserv

”Äggstocksreserv” avser äggkvantitet och kvalitet – eller reproduktionspotential – och det påverkar kvinnans förmåga att bli gravid. Ålder spelar en viktig faktor i fertilitet och är direkt kopplad till reproduktivt åldrande.

En vanlig missuppfattning är att regelbundna menstruationsperioder indikerar normal äggstocksreserv och därför betyder att du kommer att kunna bli gravid.

Detta är inte alltid fallet, eftersom många kvinnor som har regelbunden menstruation fortfarande kan få utmaningar om det finns dålig äggstocksreserv (äggkvalitet och kvantitet).

Reproduktiv åldrande

Begreppet reproduktivt åldrande bygger på principen att ägg toppar i antal under fostrets liv, genomgår degeneration och inte regenererar.

Anmärkningsvärt är att de flesta ägg som kvinnor kommer att få är när hon är ett 20 veckor gammalt foster med cirka 6-7 miljoner ägg. Vid födseln minskar antalet ägg till 1-2 miljoner och vid puberteten har hon bara 300 000-500 000 ägg kvar. Från puberteten till klimakteriet beräknas kvinnor att ägglossa cirka 400-500 ägg/gång.

Även om kvinnlig fertilitet minskar med stigande ålder är det svårt att förutsäga den totala reproduktionshastigheten. Kvaliteten på kvinnans ägg är högst i mitten av 20-årsåldern till början av 30-årsåldern, vilket representerar den mest fertila perioden i hennes liv.

Efter början av 30-årsåldern börjar både äggkvaliteten och kvantiteten minska, vilket resulterar i en minskning av fertilitetspotentialen, med de mest betydande nedgångarna i mitten av 30-årsåldern och början av 40-årsåldern.

Nedgången i både äggkvantitet och kvalitet kan märkas genom en längre tid till lyckad befruktning. Som ett resultat börjar sannolikheten för att uppnå en graviditet i en menstruationscykel att minska betydligt i början av 30-årsåldern, med en snabbare nedgång efter 37 års ålder.

Kromosomavvikelser och missfall

När kvinnor åldras ökar risken för ägglossning av ett kromosomalt onormalt ägg, vilket resulterar i lägre fertilitet och ökad risk för missfall. Om ett ägg av dålig kvalitet befruktas kan antingen embryot inte implantera eller implanterar embryot initialt, men kan inte utvecklas ordentligt, vilket resulterar i ett senare missfall.

Även om äldre kvinnor är mer benägna att ha ägg av dålig kvalitet, kan yngre kvinnor också ha ägg av dålig kvalitet.

Att göra en ”äggkontroll”

När en kvinna föds innehåller hennes äggstockar redan en livstid av ägg. Under åren har antalet av dessa ägg minskat och äggkvaliteten börjar sjunka, vanligtvis i början av trettioårsåldern. Denna nedgång accelererar i slutet av trettioårsåldern och början av fyrtioårsåldern och fortsätter tills hon äntligen når slutet av sina fertila år.

Tidig och regelbunden övervakning av din äggkvalitet och kvantitet är viktigt. Att vänta tills du redan har problem kan innebära att du förlorar dyrbar tid.

Att gå till en fertilitetsklinik för dessa tester är ett relativt billigt och enkelt sätt att få en korrekt ögonblicksbild av din fertilitet vid en viss tidpunkt, och det kan hjälpa dig att fatta beslut när du går framåt. Är det en bra tid att frysa dina ägg? Vad ska din tidslinje för befruktning vara? Behöver du sannolikt assisterad reproduktionsteknik (ART) för att bli gravid?

Din fertilitetsexpert kan hjälpa dig att svara på dessa frågor med några ganska enkla tester:

  • Antralt follikelantal (ultraljud). Antrala folliklar är små äggstocksfolliklar som kan ses (och räknas) genom ultraljud. Genom att räkna antalet synliga antrala folliklar kan en läkare förutsäga hur många urfolliklar (som är mikroskopiska, var och en innehåller ett omoget ägg) en kvinna sannolikt kommer att ha. Fler folliklar betyder en högre äggstocksreserv.
  • Dag 3 FSH (blodprov). Follikelstimulerande hormon, eller FHS, är ett av de viktigaste hormonerna i ägglossningen. Det produceras av hypofysen och stimulerar folliklarna i dina äggstockar att mogna och släppa ett ägg när du har ägglossning.

Att mäta FSH-nivåer tidigt i menstruationscykeln gör att läkare kan se hur hårt din kropp arbetar för att få ägglossningen att hända. Din kropp kommer att fortsätta att göra mer och mer FHS tills du har ägglossning: om du inte har ägglossning alls får din hypofys inte meddelandet att stoppa produktionen och nivåerna av FHS i din kropp kommer att stiga. Detta innebär att höga FSH-nivåer vanligtvis indikerar minskad äggstocksreserv.

  • AMH (blodprov). AMH, eller anti-mullerianhormon, produceras av små äggstocksfolliklar i tidiga tillväxtstadier, som rör sig från det mikroskopiska urtillståndet till det stadium där de har potential att producera ägg. Att testa AMH-nivåer avslöjar inte mycket om äggkvaliteten, men kanske kan indikera om en kvinna fortfarande har en stor pool av växande folliklar, vilket kan innebära att hon sannolikt kommer att producera mer livskraftiga ägg.

Efter att du har gjort en äggkontroll kan du få en bättre bild av ifall kosttillskott kan vara aktuellt för dig för att påverka din chans att bli gravid.

👩‍🍼Få koll på vilka kosttillskott som kan hjälpa dig.