Ofrivillig barnlöshet

Om du och din partner kämpar för att skaffa barn är du inte ensam.

Ofrivillig barnlöshet kan bero på ett problem med antingen dig eller din partner, eller en kombination av faktorer som förhindrar graviditet.

Lyckligtvis finns det både säkra och effektiva terapier som avsevärt förbättrar dina chanser att bli gravid, och kosttillskott och alternativa behandlingar att ta till.

😊 Få koll på olika kosttillskott för dig som kvinna och tips på de 5 viktigaste kosttillskotten för dig som man.

Definition av ofrivillig barnlöshet

En diagnos för ofrivillig barnlöshet innebär att du inte har kunnat bli gravid efter ett års försök. Om du är en kvinna över 35 år betyder det att du inte har kunnat bli gravid efter sex månaders försök.

Kvinnor som kan bli gravida men inte har en fullgången graviditet kan också få diagnosen infertilitet.

En kvinna som aldrig har kunnat bli gravid kommer att få diagnosen primär infertilitet. En kvinna som tidigare haft minst en lyckad graviditet kommer att få diagnosen sekundär infertilitet.

Infertilitet är inte bara kvinnans problem. Män kan också vara infertila. Faktum är att män och kvinnor är lika benägna att ha fertilitetsproblem.

Enligt Office for Women’s Health kan ungefär en tredjedel av infertilitetsfallen hänföras till kvinnlig infertilitet medan mäns problem står för ytterligare en tredjedel av infertilitetsfallen.

Den återstående tredjedelen av fallen kan orsakas av en kombination av manlig och kvinnlig infertilitet, eller de kan inte hänföras till någon känd orsak.

Symptom

Det viktigaste symptomet på ofrivillig barnlöshet är att inte bli gravid. Det kan finnas inga andra uppenbara symtom.

Ibland kan en kvinna med infertilitet ha oregelbundna eller frånvarande menstruationer. I vissa fall kan en man med infertilitet ha vissa tecken på hormonella problem, såsom förändringar i hårväxt eller sexuell funktion.

Orsaker

Alla steg under ägglossningen och befruktningen måste ske korrekt för att bli gravid. Ibland är de problem som orsakar infertilitet hos par närvarande vid födseln och ibland utvecklas de senare i livet.

Läs mer här om infertilitet hos kvinnor och infertilitet hos män.

Läs även om dålig äggkvalitet här.

För att avgöra orsakerna till ofrivillig barnlöshet i just ert fall så kan ni göra en fertilitetsutredning.

Förebyggande

Vissa typer av infertilitet kan inte förhindras. Men flera strategier kan öka dina chanser att bli gravid.

Par

Ha regelbundet samlag flera gånger runt ägglossningstiden för att få den högsta graviditetsgraden. Samlag som börjar minst fem dagar före och fram till en dag efter ägglossningen förbättrar dina chanser att bli gravid.

Ägglossning sker vanligtvis i mitten av cykeln – halvvägs mellan menstruationsperioderna – för de flesta kvinnor med menstruationscykler med 28 dagars mellanrum.

Män

Även om de flesta typer av infertilitet inte kan förebyggas hos män, kan dessa strategier hjälpa:

 • Undvik att använda droger och tobak och att dricka för mycket alkohol, vilket kan bidra till manlig infertilitet.
 • Undvik höga temperaturer som finns i badtunnor och varma bad, eftersom de tillfälligt kan påverka spermaproduktion och rörlighet.
 • Undvik exponering för industriella gifter eller miljögifter, vilket kan påverka spermaproduktionen.
 • Begränsa läkemedel som kan påverka fertiliteten, både receptbelagda och receptfria läkemedel. Prata med din läkare om eventuella mediciner du tar regelbundet, men sluta inte ta receptbelagda läkemedel utan medicinsk rådgivning.
 • Träna måttligt. Regelbunden träning kan förbättra spermiekvaliteten och öka chansen för graviditet.
 • Prova alternativa terapier som akupunktur.
 • Ta lämpliga kosttillskott, se tips om de 5 viktigaste tillskotten för manlig fertilitet

Man Feeding Baby on Google Android 11.0

Kvinnor

För kvinnor kan ett antal strategier öka chansen för att bli gravid:

 • Sluta röka. Tobak har många negativa effekter på fertiliteten, för att inte tala om din allmänna hälsa och fostrets hälsa. Om du röker och funderar på graviditet, sluta nu.
 • Undvik alkohol och droger. Dessa ämnen kan försämra din förmåga att bli gravid och ha en hälsosam graviditet. Drick inte alkohol eller använd droger som marijuana om du försöker bli gravid.
 • Begränsa koffein. Kvinnor som försöker bli gravida kanske vill begränsa koffeinintaget. Be din läkare om vägledning om säker användning av koffein.
 • Träna måttligt. Regelbunden träning är viktig, men att träna så intensivt att dina perioder är sällsynta eller frånvarande kan påverka fertiliteten.
 • Undvik extrem vikt. Att vara överviktig eller underviktig kan påverka din hormonproduktion och orsaka infertilitet.
 • Prova alternativa terapier som akupunktur.
 • Ta lämpliga kosttillskott, kolla här vilka kosttillskott som kan hjälpa dig att bli gravid.

Woman Feeding Baby on Google Android 11.0