Infertilitet män

Manlig infertilitet är en känslig fråga, som det inte talas så mycket om.

Precis som fertiliteten för kvinnan så kan mannen känna sin manlighet ifrågasatt om han inte kan göra sin kvinna gravid.

Tänk då på att du kan göra något så enkelt som att ❤️ ta rätt kosttillskott för att öka chanserna! 

När det inte lyckas, när ni inte blir gravida, så kan det ha olika orsaker.

När man gör en fertilitetsutredning så söker man orsaken till barnlöshet.

I en tredjedel av fallen så hittar man orsaken hos mannen.

Men misströsta inte, det finns saker du kan göra för att öka chansen att få barn ändå!

Ni kan genomgå olika medicinska behandlingar för att få barn, och ni kan öka spermiekvalitet genom t.ex. kosten och kosttillskott och på så sätt ha större chans att lyckas få barn.

Infertilitet män = dåliga spermier 

Infertilitet hos män beror på dåliga spermier.

Dåliga spermier kan vara:

 1. Låg spermiekvalitet. Spermiernas rörlighet eller livskraft är dålig, eller arvsanlagen i spermierna är dåliga eller skadade.
 2. Lågt spermieantal. Spermierna är för få, eller det finns inga spermier alls.

Anledningen till att detta kan hända kan vara flera, men oftast vet man inte varför det är infertilitet hos män.

Dåliga spermier orsak

Vad finns det för orsak till dåliga spermier?

Orsak till dåliga spermier kan vara medicinska orsaker, ålder eller andra orsaker som är kopplade till hälsan och livsstilen.

Exempel på medicinska orsaker till dåliga spermier är att mannen:

 • kan ha haft en infektion i bitestikeln som klamydia eller gonorré,
 • har påverkats av anabola steroider, strålning eller cellgifter,
 • har testiklar som inte kommit ner i pungen
 • har ett medfött fel, som exempelvis Klinefelters syndrom

Dåliga spermier kan också vara kopplat till att mannen blir äldre, men ålder behöver inte påverka spermiekvaliteten.

Orsaker till infertilitet hos män kan också bero på livsstilsfaktorer som:

 • stress
 • ohälsosam kost
 • konsumtion av droger, tobak och mycket alkohol
 • livsmedel som innehåller hormonstörande pesticider
 • brist på viktiga näringsämnen

Gravid trots dåliga spermier 

Kan ni bli gravida trots dåliga spermier?

Ja, det kan ni.

Infertilitet hos män behöver inte stoppa dig.

Ni kan bli gravida ändå.

Hur kan du få barn trots dåliga spermier?

Ni kan antingen genomgå en behandling som tar er runt problemet. Eller ni kan jobba på att förbättra spermiernas kvalitet genom bl.a. sex, kosttillskott och bra kost.

Läs här om de 5 kosttillskotten du bör satsa på i första hand för att förbättra spermiekvaliteten och öka chansen för barn 👶

Behandlingar för att bli gravid trots dåliga spermier

Att göra en behandling för att bli gravid trots dåliga spermier är inget ovanligt. Infertilitet hos män har olika möjliga behandlingar.

Den enklaste vägen är insemination. När mannens spermier har låg rörlighet så hjälper man dem genom insemination. Då sprutas sperman genom en tunn plastslang direkt in i livmodern.

Behandlingen kan också göras när man inte har hittat någon orsak till infertilitet hos mannen eller kvinnan. Eller när mannen har problem med utlösning.

Inseminationen görs i samband med ägglossningen, och du som kvinna behöver då undersökas för att se när ägglossningen sker. Det kan också vara så att du kan behandlas för att stimulera ägglossningen.

Insemination är mindre effektivt när kvinnan är äldre. Det beror på att det inte alltid kommer ett ägg av tillräcklig kvalitet vi en ägglossning. Det kan då krävas flera inseminationer för ett lyckat resultat. Det är lägre chans att bli gravid 38 år eller äldre.

Det här med insemination är ytterst individuellt hur effektivt det är. I genomsnitt räknar man med att 60% blir gravida efter 6 inseminationer. För äldre kan det behövas fler.

Är du som kvinna i nedre 30-årsåldern är chansen 25%, vid 35 år ca 16%, och vid 40 år ca 8%.

Eftersom behandlingen är enkel så är det något som är lätt att prova.

Är du äldre rekommenderas istället att göra IVF som, trots att det är dyrare och mer komplicerat, är mer effektiv för att det är större chans att lyckas på kortare tid.

En annan väg är provrörsbefruktning, eller IVF som det heter. Då plockas ägg från äggstocken och befruktas sedan med spermier.

Befruktningen kan antingen göras ”spontant” genom att spermierna tillsätts i odlingsskålar med äggen i. Efter några dagar hoppas man på att några av äggen befruktats. Fördelen med detta är att de spermier av högst kvalitet är de som lyckas med att befrukta ett ägg, och då är det också de mest livsdugliga embryona man får.

När mannen har lågt spermieantal eller spermierna har nedsatt rörlighet så kan befruktningen göras med mikroinjektion. Då sprutas en spermie in i ägget med en ytterst tunn nål.

När man har en lyckad befruktning och kvaliteten ser bra ut så sätts det befruktade ägget in i livmodern.

Chansen till att bli gravid genom IVF är ca 30-35% men det beror

Är det så att mannen är steril så kan man göra någon av dessa två behandlingar (insemination eller IVF) med donerade sperma.

Det är så du behandlar infertilitet hos män.

Öka spermiekvalitet

Vad är alternativet till medicinska behandlingar?

Alternativet, eller kanske något ni vill prova i första hand (?), är att förbättra spermiernas kvalitet.

Att öka spermiekvalitet innebär både att spermierna har större chans att befrukta ett ägg, och dessutom att det är större chans att embryot utvecklas normalt och inget missfall sker.

Kort sagt så är det två vinster med att förbättra spermiekvaliteten; större chans för lyckad befruktning och större chans till fullgången graviditet.

Och det är ju det som är målet, för dig att få ett barn.

Hur kan du göra för att förbättra spermiernas kvalitet och motverka infertilitet män?

Det finns flera saker du kan tänka på som man för att öka spermiekvalitet.

Undvik rökning, droger och överdriven alkoholkonsumtion. Allt detta är välkända riskfaktorer för minskad fertilitet hos män.

Ät bra. Det finns kost som ökar inflammationen i kroppen och därigenom minskar din fertilitet. Socker är det största och främsta att tänka på. Läsk, godis etc. är skadligt för spermakvaliteten.

Annan kost som ger dålig spermiekvalitet enligt studier är processat kött (som charkvaror och färdigmat), sojamat, potatis och chips, komjölksprodukter och koffein (kaffe energidrycker). Det är livsmedel som du bör överväga att skära ned på eller t.o.m. prova att helt utesluta under en tid.

Kost som förbättrar manlig fertilitet inkluderar fisk och skaldjur, kyckling, grönsaker och frukt.

Ät ekologiskt. Minska på gifter som belastar din kropp och minska på hormonstörande pesticider.

De här tre sakerna som handlar om din kost är något som du kan göra själv för att förbättra din spermiekvalitet.

Och det kan ta lite tid innan det får genomslag genom förbättrad kvalitet hos dina spermier. Den mat du äter idag bygger proteiner som du har i din kropp i två månader. Så satsa på en nyttig kosthållning under några månader för att ge detta en chans.

Minska på din stress. Psykisk stress försämrar kvaliteten på spermierna visar studier. Det är både produktionen av testosteron och produktionen av spermier som störs av stress.

Ha utlösning ofta. Studier visar att ha utlösning varje eller varannan dag ökar spermiernas rörlighet och minskar antalet spermier med skador på DNA. Har du istället utlösning med 7-10 dagars mellanrum så får spermierna sämre kvalitet.

Håll normal vikt. Övervikt minskar spermiernas kvalitet genom hormonerna.

Testiklarna bör inte vara för varma för då påverkas spermierna negativt. Undvik därför att temperaturen i testiklarna ökar, t.ex. att ofta bada varmt.

Det låter kanske som en skröna det här, men det är faktiskt dokumenterat genom studie.

Valet av dina underkläder påverkar. I en studie såg man att män som har lössittande underkläder hade 25% högre spermieantal och 33% högre antal rörliga spermier jämfört med män som har tättsittande underkläder.

Förbättra spermiekvaliteten med kosttillskott

Förutom dina livsstilsförändringar kan du förbättra dina spermier med hjälp av kosttillskott.

😊 Jag har en sida där jag beskriver hur du kan öka spermiekvaliteten med kosttillskott för män och på så sätt motverka infertilitet hos mannen.