Nattljusolja och fertilitet

Nattljusolja är ett favorit-fertilitetshjälpmedel för kvinnor. Historiskt betraktat som ett medicinskt ”mirakelmedel” är nattljusolja ett av de mer populära växtbaserade tillskotten för kvinnlig hormonell balans och fertilitet.

Kvinnor som försöker bli gravida använder nattljusolja för att förbättra kvaliteten på livmoderhalsslem, eller göra livmoderhalsen mer bördig. Dessutom minskar inflammationen i kroppen när du tar nattljusolja vilket är bra för din fertilitet.

Vill du köpa nattljusolja?

❤️ Kolla in nattljusolja på denna site med kosttillskott för dig som vill bli gravid.

Nattljusolja erbjuder ett brett utbud av andra påstådda fördelar, inklusive behandling av många sjukdomar som bröstsmärta, värmevallningar, premenstruella symtom (PMS), hudsjukdomar, reumatoid artrit och hormonell obalans.

Varför just nattljusolja?

Nattljusblomman, eller Evening Primrose är en vildblomma. Nattljusolja härrör från plantans frön. Precis som andra nötter och frön (till exempel linfrö) är nattljusolja rik på essentiella fettsyror och vitamin E. Dessutom erbjuder nattljusolja också en hög koncentration av specifika essentiella fettsyror, inklusive linolensyra och gamma linolensyra eller GLA.

Gamma linolensyra (GLA) används i kroppen för att producera prostaglandiner (kemikalier som liknar hormoner) som är viktiga för ett antal viktiga kroppsfunktioner.

Hur används nattljusolja för att öka fertiliteten?

En bra fråga 😊

Det är det anmärkningsvärt rika innehållet av GLA i nattljusolja som gör det så värdefullt för kroppen. När man tar nattljusolja omvandlar kroppen GLA till prostaglandiner.

Dessa hormonliknande föreningar hjälper till att reglera t.ex. hormonbalansen i kroppen, äggmognaden och ägglossningen. Dessutom påverkar de livmoderhalsens celler och livmoderns celler vilket underlättar spermiernas möjlighet att befrukta ägget, embryots möjlighet att fästa i livmoderväggen och den tidiga embryoutvecklingen.

De prostaglandiner som produceras från GLA tillhör kategorin antiinflammatorisk. Det skapar en bra miljö för möjligheten till befruktning och implantation av embryot. Att minska aktiviteten hos immunförsvarsceller som annars kan angripa spermierna är en viktig roll.

Cellmembranen är också beroende av närvaron av GLA, och här kan det vara till hjälp för att spermierna ska kunna penetrera ägget.

❤️ När du ska beställa nattljusolja kan jag verkligen rekommendera dig att använda en site som är experter på produkter för dig som vill få hjälp att bli gravid: Kolla in den här.

Livmoderhalsvätskans roll för din fertilitet

För kvinnor som försöker bli gravida är en av fördelarna med nattljusolja att den kan öka kvaliteten på livmoderhalsens slem, vilket gör det till ett mer bördigt medium för spermier.

För att klargöra detta måste vi förstå hur livmoderhalsslem bidrar till fertilitet. Ett av syftena med livmoderhalsslem – under den fertila perioden när en kvinna har ägglossning – är att tillhandahålla näring till spermierna och att hjälpa spermier röra sig upp genom livmoderhalsen.

När en kvinna har ägglossning bör det finnas en ökning av livmoderhalsslem, liksom en förändring av slemstruktur – slem blir mer böjligt, ”töjbart” och halt. Detta är ”bördig” livmoderhalsslem. Du kommer ofta att höra det jämfört med ”äggvita”.

Saken är den att vissa kvinnor inte producerar tillräckligt med livmoderhalsslem och/eller livmoderhalsslem som har ofruktbara egenskaper. Denna senare typ av livmoderhalsvätska kallas ”fientligt livmoderhalsslem”.

Fientlig livmoderhalsvätska och nattljusolja

Om livmoderhalsens slem saknas eller inte ger ett bördigt, flytande medium för spermier, kan oddsen för befruktning minska, eftersom spermier inte har en bördig miljö för att driva eller upprätthålla sig själva.

Förutom att livmoderhalsens slem ska vara lätt att röra sig i för spermier, så får också spermier sin näring genom livmoderhalsslemmet, så att de ”orkar” simma till ägget.

Om livmoderhalsvätskan är tjock eller torr eller grumlig kan den hindra spermiens passage och förhindra befruktning. Många kvinnor upplever problem med torrhet och har problem med att producera bördig livmoderhalsvätska. Nattljusolja har visat sig hjälpa till vid produktion av bördig livmoderhalsvätska under sådana omständigheter.

Nattljusolja kan göra skillnad

Nattljusolja hjälper kvinnor att producera fertil livmoderhalsvätska eller ”äggvite”-livmoderhalsslem. Denna livmoderhalsvätska är bördig, tunnare/vattnig, tydligare än grumlig och stretchig eller töjbar. Den underlättar för spermier att transportera sig genom livmodern och in i äggledaren och till ägget.

Fertil livmoderhalsvätska hjälper spermier att förbli levande och rörliga i upp till fem dagar inuti livmodern och äggledaren, vilket gör att befruktning kan äga rum, även om ägglossning inträffar dagar efter samlaget.

Att köpa nattljusolja

Nattljusolja beställer du enklast på nätet och får det hemskickat till dig.

Jag har en favoritsite som jag gärna tipsar dig om. Den heter Graviditetskollen och är specialiserad på kosttillskott och liknande för dig som vill bli eller är gravid. De har verkligen bra grejer och rätt produkter 😊

❤️ Kolla in deras preparat med nattljusolja här.

Vad säger akupunktören?

Kristen Burris, L.Ac, akupunktör och infertilitetsspecialist för kvinnors hälsa, berättar att nattljusolja har använts ganska länge för att ”hjälpa till att reglera hormoner, minska PMS, öka livmoderhälsan och producera friskare och rikligare livmoderhalsvätska” förutom att kontrollera inflammation i kroppen. Och som du säkert vet är att ha bra livmoderhalsvätska en viktig faktor när du försöker bli gravid.

”Nattljusolja är fylld med friska omega 6-fettsyror, inklusive gamma linolensyra och linolensyra. Dessa komponenter omvandlas i kroppen till prostaglandiner som hjälper till att minska inflammation i hela kroppen, vilket är avgörande för fertilitet och för att hålla sig gravid” säger Burris. ”När du har svårt att få barn kan inflammation vara en bidragande orsak till oförmågan att bli och förbli gravid.”

Dessutom skapar nattljusolja en hälsosam, ”hal” miljö som hjälper spermierna att resa upp i livmoderhalsen, genom äggledarna in i livmodern, enligt Burris.

Så vilken behandling rekommenderar hon för optimala resultat? ”Helst kan kvinnor börja med 1200 milligram nattljusolja av hög kvalitet dagligen och kan öka upp till 3 gram om inga märkbara skillnader uppstår med livmoderhalsslem”, säger hon.

När det gäller biverkningar säger Burris: ”Även om vissa oroar sig för att intag av nattljusolja kan orsaka livmoderkontraktioner efter ägglossning, har detta inte bevisats och är inget att oroa sig för om du inte personligen upplever kramper när du konsumerar nattljusolja. Om du föredrar det för att vara försiktig, kan du minska din dos till bara 1200 milligram/dag hela månaden, eller sluta med nattljusolja helt när du har ägglossning.”

Hur du tar nattljusolja

Nattljusolja finns i form av kapslar. Dosen som du tar bör vara 1500 mg till 3000 mg per dag. Du kan ta allt vid ett tillfälle eller sprida ut intaget över dagen.

Observera att en del rekommenderar att inte ta nattljusolja från menstruation till ägglossning, eftersom nattljusolja eventuellt kan orsaka livmoderkontraktioner. Eftersom essentiella fettsyror är viktiga kan du ta linfröolja istället för nattljusolja efter ägglossningen.

Kapslar med nattljusolja

Nattljusolja finns med olika koncentration av GLA från olika tillverkare:

Efamol nattljusolja. Innehåller 1000 mg nattljusolja per kapsel. Har den högsta koncentrationen med 115 mg GLA per kapsel. En ask innehåller 120 kapslar vilket räcker 40 dagar om du tar tre om dagen utan uppehåll vid ägglossning, och ca 80 dagar om du gör uppehåll från ägglossning till mens. Tar du två kapslar om dagen räcker asken i 2 månader utan uppehåll vid ägglossning, och 4 månader om du gör uppehåll från ägglossning till mens. Efamol nattljusolja beställer du här.

Lamberts nattljusolja. Innehåller 1000 mg nattljusolja per kapsel, och därav är 84 mg GLA. En burk innehåller 90 kapslar och räcker 1 månad om du tar tre kapslar om dagen utan uppehåll vid ägglossning, och 2 månader om du gör uppehåll från ägglossning till mens. Tar du två kapslar om dagen räcker asken i 1½ månader utan uppehåll vid ägglossning, och 3 månader om du gör uppehåll från ägglossning till mens. Lamberts nattljusolja beställer du här.

💕 En stor ”lycka till”-kram till dig 🤗